Jaloezie, en wat je ertegen kunt doen

Iedereen kent het gevoel wel, jaloezie. Of het nou gaat om je beste vriendin die net een mooie broek heeft gescoord die jij ook graag zou willen hebben of dat je jaloers bent in een relatie, het is een verschrikkelijk gevoel. Niet alleen voor degene op wie je jaloers bent, maar vooral voor jezelf.

Jaloezie komt meestal voort vanuit onzekerheid. Vooral jaloezie in een relatie heeft hier heel veel mee te maken. En vaak wil je het zelf helemaal niet.
Maar als je man naar jouw idee een beetje staat te flirten met een andere vrouw doet dat toch wel een beetje pijn. Ook al weten we vaak wel dat ze er niks mee bedoelen en dat ze het onbewust doen, toch steekt het groene monster de kop op.
Je wilt er graag vanaf maar je weet niet hoe je het moet aanpakken.

Wat kun je tegen jaloezie doen?

Als eerste moet je weten waar het vandaan komt. Wat is de achterliggende reden van jouw jaloersheid? Heeft je partner, of je vriend(in) je vertrouwen als eens eerder beschaamd? Heb je een gebrek aan zelfvertrouwen? Voordat je wat aan je jaloezie kunt doen moet je dit eerst weten, daarna kun je pas verder.

Oké, je weet nu dus waar het vandaan komt. Veel mensen zeggen dat je jaloezie moet negeren maar uit ervaring weet ik dat dit op de lange termijn niet de oplossing is. Ik denk juist dat je erover moet praten. Met vrienden, of nog beter, met je partner. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij of zij ook door dat je jaloers bent en zit hij hier ook mee!
Het ligt natuurlijk aan de situatie maar als de jaloezie niet echt ergens op slaat, dan is het belangrijk dat je als partner niks verandert aan je gedrag. Probeer er ook niet teveel op in te gaan. Als zijn of haar jaloezie niet terecht is, moet je hierover praten, maar niet het gevoel geven dat hij/zij jaloers hoort te zijn.

Wanneer het wel terecht is, moet je misschien als partner wel wat gaan veranderen, of je afvragen waarom je de behoefte hebt te flirten met anderen.
Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een man of vrouw die eerder zijn of haar partner heeft bedrogen, ligt het probleem niet bij degene die jaloers is, maar moet de partner de jaloerse partner meer vertrouwen geven. Hierbij is het dus wel goed of er samen goed over te praten en er wel op in te gaan als partner! Het is namelijk logisch dat je partner jaloers is.

Uiteindelijk ben je met zijn tweeën in een relatie, en ligt de waarheid (de schuld) ergens in het midden. Wellicht kun je hier samen over praten, en tot de conclusie komen dat jullie beiden je houding of je gedrag iets kunt aanpassen.

Jaloezie, en wat je ertegen kunt doen
Tags:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *